ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗΣ

Ίσια & γερά δόντια, για ένα… υπέροχο χαμόγελο!

Η ορθοδοντική είναι η ειδικότητα που σχετίζεται με τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία των στρεβλών δοντιών στο οδοντικό τόξο και των σκελετικών δυσαρμονιών της άνω και κάτω γνάθου.

Με ενδεχόμενη ορθοδοντική θεραπεία μπορούμε να εξασφαλίσουμε σωστή λειτουργία του οδοντογραφικού συστήματος, αρμονικές αναλογίες στο πρόσωπο και, κατ’ επέκταση, ένα λαμπερό και υγιές χαμόγελο! Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 7-8 ετών, ώστε να γίνεται διάγνωση σε πρώτο βαθμό και να δίνονται οδηγίες πρόληψης ορθοδοντικών προβλημάτων.

Στο ιατρείο του ορθοδοντικού Εμμανουήλ Περράκη, στον Πειραιά, προσφέρονται εξειδικευμένες υπηρεσίες ορθοδοντικής για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους και εφαρμόζονται, πάντα, υψηλών προδιαγραφών θεραπευτικές τεχνικές.

Προσφερόμενες υπηρεσίες:

 • Νάρθηκες διαφανείς – αόρατοι – Clear Aligner
 • Τεχνικές για παιδιά
 • Τεχνική με λευκά – αόρατα brackets
 • Σιδεράκια για ενήλικες και παιδιά
 • Οδοντιατρικοί – ορθοδοντικοί νάρθηκες
 • Ειδικοί νάρθηκες αθλητικών δραστηριοτήτων (πυγμαχίας, μποξ, μπάσκετ, kick boxing)
 • Νάρθηκες βρυγμού (τρίξιμο δοντιών)
 • Σύγχρονες τεχνικές για παιδιά/εφήβους & ενήλικες

Ορθοδοντικός Πειραιάς Αθήνα | Εμμανουήλ Περράκης

Με την επίτευξη της κατάλληλης ορθοδοντικής θεραπείας, διασφαλίζεται άριστη στοματική υγιεινή, λειτουργικότερη μάσηση και σωστή ομιλία. Εκτός από την επίλυση λειτουργικών προβλημάτων, τα οφέλη της ορθοδοντικής θεραπείας είναι σημαντικά και σε αισθητικό επίπεδο. Η σωστή διευθέτηση των δοντιών και η βελτίωση της αρμονικότητας του προσώπου συμβάλλουν στην επίτευξη ενός υγιούς χαμόγελου. Ενός χαμόγελου που, σίγουρα, αυξάνει την αυτοπεποίθηση του ατόμου και βελτιώνει την ψυχολογία του! Με την ορθοδοντική θεραπεία, επίσης, προλαμβάνονται βλαβερές συνήθειες που έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ορθοδοντικών προβλημάτων.

Τα συνήθη ορθοδοντικά προβλήματα που χρήζουν έγκαιρης και εξατομικευμένης θεραπείας σχετίζονται με την ύπαρξη συνωστισμένων (στραβών) δοντιών, με τη λανθασμένη ανατολή των δοντιών και την ύπαρξη διαστήματος μεταξύ τους ή και με το μέγεθος-αριθμό τους. Μια άλλη κατηγορία ορθοδοντικών προβλημάτων σχετίζεται με σκελετικές δυσαρμονίες που οφείλονται στη λανθασμένη εναρμόνιση της πάνω με την κάτω γνάθο, στο μέγεθος των γνάθων ή/και τη λανθασμένη θέση τους. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη μη επίτευξη σωστής σύγκλεισης.

Η πρώτη επίσκεψή σας στο ιατρείο του ορθοδοντικού Εμμανουήλ Περράκη είναι δωρεάν! Κλείστε τώρα ραντεβού, για εξειδικευμένη αντιμετώπιση ορθοδοντικών προβλημάτων.

Ορθοδοντικός Πειραιάς Αθήνα | Εμμανουήλ Περράκης

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες των ορθοδοντικών προβλημάτων είναι:

Α. Η κληρονομικότητα, καθώς τα παιδιά μπορεί να κληρονομήσουν μεγάλες ή μικρές γνάθους ή μεγάλα ή μικρά δόντια από το γονιό, με αποτέλεσμα να μην κλείνει σωστά και λειτουργικά το στόμα και να παρατηρείται συνωστισμός των δοντιών.

Β. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, π.χ.:

 1. Η απουσία του θηλασμού στην εμβρυϊκή ηλικία
 2. Η παρατεταμένη χρήση και ακαταλληλότητα διαφόρων τύπων πιπίλας και μπιμπερό
 3. Ο θηλασμός του δακτύλου, το δάγκωμα των νυχιών, μολυβιών και ξένων αντικειμένων, όπως και η στοματική αναπνοή. Αυτά επηρεάζουν τη σωστή ανατολή των δοντιών, αλλά και την ανάπτυξη και άρτια σύγκλειση μεταξύ των δυο γνάθων
 4. Η πρόωρη απώλεια νεογιλών (παιδικών) δοντιών, με αποτέλεσμα τη μετακίνηση των παρακείμενων δοντιών προς τον κενό χώρο, δημιουργεί έλλειψη χώρου και προβλήματα ανατολής του μόνιμου δοντιού και κατ’ επέκταση συνωστισμό των δοντιών
 5. Η καθυστέρηση στην αλλαγή των παιδικών δοντιών από τα μόνιμα, όπως και τα υπεράριθμα ή ο μικρότερος αριθμός δοντιών οδηγούν στην έλλειψη χώρου και στην εμφάνιση ορθοδοντικών προβλημάτων.

Ορθοδοντική Θεραπεία σε μικρά παιδιά

Η θεραπεία σε μικρότερη ηλικία γίνεται για να αποφευχθούν προβλήματα που μπορεί να εξελιχθούν με ιδιαίτερα δυσμενή τρόπο μετά την εμφάνιση των τεσσάρων πρόσθιων μόνιμων δοντιών. Δηλαδή, σε ηλικία 7-8 ετών κρίνεται αναγκαία η ορθοδοντική παρέμβαση όταν:

 • Τα πάνω ή τα κάτω πρόσθια δόντια κλίνουν προς τα έξω (πεταχτά)
 • Τα πάνω και τα κάτω πρόσθια δόντια είναι στραβά
 • Η άνω ή κάτω γνάθος είναι στενές (υποανάπτυκτες)
 • Τα μπροστινά ή πίσω δόντια της άνω γνάθου κλείνουν πίσω από τα δόντια της κάτω γνάθου. Η ανωμαλία αυτή, ανάλογα με τη θέση που παρατηρείται, ονομάζεται πρόσθια ή οπίσθια σταυροειδής σύγκλειση. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να δημιουργήσει εγκλωβισμό της άνω γνάθου και παρεμπόδιση της ανάπτυξής της.

Τα πλεονεκτήματα της ορθοδοντικής θεραπείας σε μικρή ηλικία είναι:

 • Ελαχιστοποιεί την ανάγκη μιας πιθανής εξαγωγής μόνιμων δοντιών
 • Μετακινεί τα πεταχτά δόντια στη σωστή τους θέση για να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί
 • Τα παιδιά συνεργάζονται καλά σε αυτές τις ηλικίες, έχοντας ως κίνητρο το ωραιότερο χαμόγελο και την αυτοπεποίθησή τους
 • Μειώνεται η πιθανότητα να χρειαστεί μετέπειτα θεραπεία ή γίνεται σε λιγότερο χρόνο και είναι λιγότερο επίμονη
 • Βελτιώνεται η θέση των γνάθων, επιτρέποντας τη σωστή και απρόσκοπτη ανάπτυξη των γνάθων

Ειδή ορθοδοντικών μηχανισμών – Θεραπεία για παιδιά

 • Ακίνητοι μηχανισμοί

  Τα brackets ή τα λεγόμενα σιδεράκια με τη βοήθεια συρμάτων τοποθετούνται σε δόντια για την επίτευξη της μετακίνησης των δοντιών στη σωστή τους θέση εντός του οδοντικού τόξου. Τα σιδεράκια υπάρχουν σε μεταλλικά και λευκά (κεραμικά) για υψηλότερη αισθητική. Μετά την τοποθέτησή τους, μπορεί να παρατηρηθεί μια ήπια ενόχληση που βαθμιαία υποχωρεί μέσα στα δυο πρώτα εικοσιτετράωρα. Τοποθετούνται σε μεικτό φράγμα, δηλαδή όταν υπάρχουν ταυτόχρονα παιδικά και μόνιμα δόντια και, κατεξοχήν, όταν έχουμε μόνιμη οδοντοστοιχία.

 • Μηχανήματα διεύρυνσης

  Ονομάζονται έτσι τα Hawley και είναι κινητοί μηχανισμοί που μπαίνουν και βγαίνουν από το στόμα. Επιτυγχάνεται η διεύρυνση της γνάθου συμμετρικά ή ασύμμετρα, ανάλογα με την αναγκαιότητα. Εξασφαλίζουν χώρο για την ανατολή των μόνιμων δοντιών, κατευθύνουν τα δόντια στις σωστές τους θέσεις και βοηθούν στη σωστή σύγκλειση των γνάθων.

 • Λειτουργικά μηχανήματα

  Είναι μηχανισμοί που βοηθούν ή εμποδίζουν την ανάπτυξη των γνάθων, καθοδηγώντας τους στην εναρμόνιση μεταξύ τους. Χρησιμοποιούνται σε παιδιά, αλλά πολλές φορές και σε εφήβους.

 • Μάσκα προσώπου

  Χρησιμοποιείται όταν πρέπει να μετακινηθούν τα άνω δόντια ή η άνω γνάθος μπροστά.

 • Επιγναθίδα

  Είναι κινητός μηχανισμός που εφαρμόζει ήπια πίεση στον πώγωνα (πηγούνι), αναστέλλοντας την ανάπτυξη της κάτω γνάθου, δίνοντας τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της άνω γνάθου.

 • Μηχανήματα διατήρησης χώρου

  Είναι κινητοί ή ακίνητοι μηχανισμοί που διατηρούν το χώρο στην περίπτωση πρόωρης απώλειας παιδικού δοντιού.

 • Συγκρατητικοί μηχανισμοί

  Όταν ολοκληρωθεί μια ορθοδοντική θεραπεία είναι εξίσου σημαντικό να διατηρηθεί το αποτέλεσμα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή κινητών ή ακίνητων μηχανισμών που θα εμποδίζουν τις υποτροπές του αποτελέσματος. Εδώ απαιτείται η συνεργασία και η υπευθυνότητα του ασθενούς. Στο τέλος μιας θεραπείας, ο ορθοδοντικός πρέπει να κατευθύνει τον ασθενή αν είναι αναγκαίο να αφαιρεθούν οι φρονιμίτες για να μην απειλήσουν την αρτιότητα της θεραπείας.

 • Διακοπή βλαβερών συνηθειών

  Ανωμαλίες της ανάπτυξης των γνάθων ή της θέσης του, όπως και στην απόκλιση δοντιών, οφείλονται σε βλαβερές συνήθειες των παιδιών. Τέτοιες είναι το σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών, η προώθηση της γλώσσας, ιδιαίτερα στην κατάποση, το πιπίλισμα ή δάγκωμα των νυχιών, ξένων αντικείμενων (μολύβια, στύλο) ή ο θηλασμός του δαχτύλου. Εάν αυτές οι συνήθειες διακοπούν εγκαίρως σε μικρή ηλικία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτοδιόρθωσης. Η στοματική αναπνοή που συνήθως οφείλεται σε αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), οι αμυγδαλές, οι αλλεργίες και το άσθμα μπορούν, επίσης, να δημιουργήσουν ορθοδοντικά προβλήματα.

 • Σωστή στοματική υγιεινή και φροντίδα ορθοδοντικών μηχανισμών

  Είναι απαραίτητο το παιδί να φροντίζει και να διατηρεί καθαρό το στόμα του και τους μηχανισμούς που φέρει μέσα σε αυτό. Πρέπει να αποφεύγονται τροφές όπως καραμέλες και τσίχλες, όταν στο στόμα υπάρχουν σιδεράκια. Το παιδί πρέπει να βουρτσίζει τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα τα δόντια και να χρησιμοποιεί μεσοδόντια βουρτσάκι για την αφαίρεση υπολειμμάτων τροφής ανάμεσα στα σιδεράκια.

«Τον καιρό που εργάζομαι ως ορθοδοντικός, κατανόησα ότι για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, επιβάλλεται η συνεργασία του παιδιού. Πρέπει να μπορείς να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του, επιβραβεύοντας ή νουθετώντας το όπου χρειάζεται. Η απόκτηση ενός λαμπερού χαμόγελου και μιας υγιούς οδοντοστοιχίας συμβάλλει στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης του παιδιού και στις προσωπικές αλλά και τις μετέπειτα επαγγελματικές του σχέσεις».

Εμμανουήλ Περράκης

Κλείστε ραντεβού με τον ορθοδοντικό Εμμανουήλ Περράκη, για εξατομικευμένη ορθοδοντική θεραπεία υψηλών προδιαγραφών!

Φροντίστε τη στοματική υγεία σας…

Ορθοδοντικός Πειραιάς

Επικοινωνία με τον ιατρό